Tank Sahası Teknik Özellikleri

 

LNG TANK SAHASI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

 

1-​ TANK VE EKİPMANLAR

LNG depolama tankları ,Kreyojenik Basınçlı Kaplar üretimi konusunda Lisans almış yetkili firmalar tarafından EN 13458 standartlarına uygun olarak imal edilir. İç Tank ve Dış Tank olarak iki bölümden oluşur. İç Tankın Tasarım Basıncı: 10 Bar, Test Basıncı: 15 Bardır. Dış tankın ise, Tasarım sıcaklığı -10 º C / + 50 º C, Tasarım Basıncı ise; - 1 Bardır.

 

2-​ TOPRAKLAMA TESİSATI: 

LNG Tank sahasında Tank ve Buharlaştırıcılar topraklanmak zorundadır. Ayrıca LNG Tankerleri de ikmal aşamasında kapı yanında bulunan topraklama tutamaklarına bağlanır.

 

3-​ TANK LİKİT ÇIKIŞ HATLARI ACİL KAPAMA VANALARI: 

Tank üzerinde pnomatik kontrollü kreyojenik vanaları açma-kapama işlemi için basınçlı hava kullanılır. Basınçlı hava mini hava kompresörü vasıtasıyla verilir.

 

4-​ GAZ ALARM DEDEKTÖRÜ: 

Tank sahasında, vana grubundan meydana gelebilecek her hangi bir gaz kaçağını algılamak üzere vana grubu üzerine Gaz alarm dedektörü takılır. Kumanda panosundan da alarm görülebilir.

 

5-​ LNG’NİN SICAKLIĞINI DENETLEMEK:

Tank sahasında bulunan buharlaştırıcının çıkışında yer alan PT 100 adı verilen bir sıcaklık transmitteri aracılığı ile likit halden gaz fazına dönüşen doğalgazın sıcaklığı sürekli denetlenmelidir. Şayet gaz sıcaklığı -10 º C ye düşmüş ise, sistem iç ve dış tesisatın zarar görmemesi adına uyarı verir.

 

6-​ KUMANDA PANOSU: 

LNG Tank sahasına hizmet etmesi amacıyla oluşturulur. İçinde; sesli ve ışıklı ikazlar, deprem sensörü , gaz alarmı ve acil stop butonu vardır.

 

7-​ KOKULANDIRMA ÜNİTESİ

LNG kokusuz bir yakıttır. Kullanım aşamasında meydana gelebilecek gaz kaçaklarını hissetmek amacıyla kokulandırma kullanılır. LNG tankının içindeki çok düşük sıcaklık sebebiyle içine herhangi bir kimyasal madde eklemek söz konusu değildir. LNG sıvı halden gaz haline geçtikten sonra özel bir kimyasal ile kokulandırılır.

 

8-​ UZAKTAN KONTROL SİSTEMİ:

Müşterinin gaz arzında herhangi bir kesinti yaşamaması için Telemetri adı verilen bir sistem kullanılmaktadır. Bu sisteme göre ,tank içindeki seviye, her gün belli bir saatte , müşterinin vermiş olduğu telefon hatlarına SMS olarak iletilmektedir.

 

9-​ YÜKSEK VEYA DÜŞÜK BASINÇ İKAZLARI:

LNG tank kullanımında en önemli unsurlardan birisi basıncın işletme basıncı aralığında tutulmasıdır. Tüketimdeki dalgalanmalar veya duruşlar esnasında basıncın yükselmesi muhtemeldir. Bu durumda kumanda panosu üzerinde bulunan yüksek basınç alarmı devreye girer ve tankın likit fazı yerine gaz fazına sokulması için kullanıcıyı uyarır.Gaz fazına giren tankta basınç ağır ağır düşer ve 2 bara kadar düştüğünde de tekrar ikaz vererek gaz fazı kullanımından likit kullanıma geçilir. Böylece tank emniyet ventillerinin devreye girmesine ve gaz kaybına engel olunur.

 

10-​ TANK SAHASI AYDINLATILMASI:

LNG Tank sahaları tehlikeli olabilecek bölgelerdir. Bu sebeple EX PROF (patlama korumalı) özellikte armatürler kullanımı zorunluluktur. Açma kapama ise mevcut panodan yapılır.

 

11-​ LNG NAKLİYESİ /TANKERLER

Enerji Grup, ADR mevzuatına( Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması) ve Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar direktifine uygun özel yapım araçlar vasıtasıyla ikmal yapmaktadır. Tüm LNG araçları, ADR hükümlerine uygun işaretleme yapmak, levha ve görsellerini takmak zorundadır.